"cHoC n CheESe"
lapisan kek coklat dibawah skali,cheese cream di tengah2 n choclate ganache on top
nak share resepi kat sini...selamat mencuba..
*resepi ini saya gantikan dgn blueberry filling...
1 3/4 cup tepung gandum (lg bgus pki tepung kek)
3/4 cup coco powder
2 cup gula
1 1/2 tsp baking powder
1 1/2 tsp soda bikarbonat
1 tsp garam halus
campurkan sume bahan.sebaik2nya ayak dulu tepung n coco powder. campurkn sume gaul bagi rata.
masukkan :
1 cup fresh milk
1/2 cup minyak jagung
2 eggs
1 sudu esen vanila
mix guna mixer..sekejap je,agak2 rata.
guna speed mode yg paling low.
dh rata,msukkan 1 cup air panas sedikit2 sambil mix.
jgn lama2,agak2 dh rata stop.
bakar dgn suhu 160c selama lebih kurang 40 ke 50 mnt.
untuk chesse nye pulak,ika guna resepi rare cheese,
250grm cream cheese
4-5sudu besar susu pekat(ikut tahap kemanisan kegemaran anda.sbb kek coklat tu pun dah manis..) pkul smpi kembang.
bancuh 1sudu gelatin dgn air panas skit,campurkn dlm adun.
siap...
curahla atas kek tadi,msuk dlm peti sejuk semalaman.
tuangla blueberry sbgai topping...
boleh makan dah kak(eh sejukkan dulu dlm peti sejuk 3-4jam)
klu saya pki 12" punya round mould,ika pki 1 adun kek coklat tu.cheese pulak pki 500grm. tapi kalau pki 9" round mould,ika pki 1/2 adun kek coklat.dan cheese pki 250grm.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan