eggless moist chocolate cake
memang gebu & moist....
setelah dipotong2...
disaluti chocolate ganache..yg ini tuk dibawa ke opis esok....hmnn..
Y.U.M.M.Y
nak share resepi yg saya amik dari Mat Gebu..terima kasih sifuuu...
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum*
1/2 cawan serbuk koko*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
2 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
1 cawan gula perang @ soft brown sugar
1/2 cawan minyak jagung
1 1/2 cawan susu segar sejuk dari peti ais
1 camca teh esen vanilla
1/2 camca teh mocha flavor
Secubit garam
1 camca teh cuka makan atau jus lemon
Coklat cair untuk hiasan
Strawberry segar untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
1 cawan tepung gandum*
1/2 cawan serbuk koko*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
2 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
1 cawan gula perang @ soft brown sugar
1/2 cawan minyak jagung
1 1/2 cawan susu segar sejuk dari peti ais
1 camca teh esen vanilla
1/2 camca teh mocha flavor
Secubit garam
1 camca teh cuka makan atau jus lemon
Coklat cair untuk hiasan
Strawberry segar untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Atau guna tin bulat berukuran 8 inci. Ketepikan.
- Dalam satu bekas, masukkan bahan2 yang diayak bersama gula perang dan garam tadi, gaul rata. Tuang air, minyak, esen vanilla dan mocha falvor, dan kacau dengan whisk hingga semua sebati dan tidak bergentel2.
- Masukkan cuka atau jus lemon (mat guna oren sunquick) dan kacau hingga sebati. Tuang dalam tin dan bakar selama 35 - 40 minit atau hingga masak, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kek sebelum dihias. Boleh hidangkan...
M.U.S.T. T.R.Y
Tiada ulasan:
Catat Ulasan